Isparta’nın karanfilleri Avrupa’yı renklendirdi
Isparta’nın karanfilleri Avrupa’yı renklendirdi
Isparta’nın yüzde 90’ı tarımla uğraşan köyünde karanfil hasadı başladı.
Köyde 500 dönümlük alanda yaklaşık 200 milyon dal karanfil üretiliyor.
ISPARTA – Isparta nüfusunun yüzde 90’ının tarımla uğraştığı merkeze bağlı Deregümü köyünde hasat edilen karanfiller Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Köyde 500 dönümlük alanda yaklaşık 200 milyon kol karanfili üretiliyor.
Türkiye’de gül, lavanta, kiraz, domates gibi ürünlerle güçlü bir tarım altyapısına sahip olan Isparta’da karanfil üretimi de yapılıyor. Isparta’da 2500 kişilik nüfusun %90’ının tarımla uğraştığı merkeze bağlı Deregümü köyündeki seralarda üretilen karanfiller Hollanda, İngiltere, Romanya, Bulgaristan gibi Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Şehirdeki yayla tabanlarında her yıl yaklaşık 200 milyon adet karanfil üretiliyor. Üretilen karanfillerin bir kısmı dış piyasaya gönderilerek ülke ekonomisine katkı sağlanmaktadır.
Karanfil üreticisi Kemal Erdoğan, karanfil çiçeklerini şubat ayında diktiklerini belirterek, “Çiçeklerimiz dikildikten 4 ay sonra kesim başlıyor. 100-150 dekar civarında üretim alanımız var. Seramız karanfil çeşitlerine ayrılıyor. . . . Serada 15 renk karanfil yetiştirildiğini belirten Erdoğan, “Renk olarak çok çeşidimiz var ama cins olarak iki çeşit karanfil yetiştiriyoruz. Standart ve sprey dediğimiz tek başlı ve çok başlı olanlarımız var.” Geçen yıl yaklaşık 10 kuruşa karanfil satıldığını belirten üretici Erdoğan, “Bu yıl fiyatlar 15-16 kuruş civarında. Standart dediğimiz karanfilleri Romanya ve Bulgaristan’a gönderiyoruz. Spreyleri İngiltere ve Hollanda’ya gönderiyoruz ve onlar da onları tercih ediyor.”
“Üretken ve çalışkan bir köyümüz var”
3 yıldır serada tarım işçisi olarak çalışan emekli Ali Gülfidan, sabah erken saatlerde hasada başladıklarını vurgulayarak, “Seralarda beş buçukta çalışmaya başlıyoruz. Saat 10 buçukta çiçek kesmeye başlıyoruz. Köyümüz karanfil çiçekleri için dekarlık geniş bir alana sahip. Domateste de verimli ve çalışkan. Bir köyümüz var” dedi.
“200 milyon karanfil dalı yayla koşullarında üretiliyor”
Isparta Ziraat Odası Başkanı Müstahattin Can Selçuk, köyde yaklaşık 1.500 dönümlük alanda seraların bulunduğunu belirterek, “Bu seralarda bu yıl 200 milyon dal civarında hasat bekliyoruz. Bu köy geçimini kaynaktan sağlıyor. tarım, ülke halkına istihdam ve ülke ekonomisine katkı sağlayan, üreten, 2.500 civarında nüfusu olan, hasat döneminde köyün nüfusu yaklaşık sekiz ve dokuz ay birlikte 5 bine ulaşıyor. Daha önce de söylediğimiz gibi işçi dediğimizde insanoğlunun yemesine, içmesine, giyinmesine katkı sağlar. Tarımın zevkini bizlere yaşattıkları için tüm köyümüze teşekkür ediyorum” dedi. .Teker teker kesilen karanfiller özenle paketlenerek yurt dışına gönderilmeye hazır hale getirilir.